7 Kesan HB Rendah Semasa Mengandung Ibu-ibu Patut Tahu

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Ingat tak lagi..

“Bila hamil je mesti nurse marah sebab hb rendah sangat?”

“Dah makan macam-macam, tapi hb tak naik-naik pun.”

“Kawan-kawan pun tegur kenapa muka pucat sangat ni?

 

Assalamualaikum para pembaca semua. Setuju tak kalau kak Jee cakap ibu-ibu hamil selalu hadapi situasi atas ni?

Jadi hari ni kak jee nak share mengenai masalah darah rendah yang selalu sangat ibu-ibu semua hadapi.

Sebenarnya, memang masalah darah rendah ini selalu menghantui ibu mengandung. Tetapi, ada sebab kenapa bacaan darah sangat dititik beratkan ketika hamil.

Antara punca utama berlakunya masalah HB rendah ketika hamil:

  1. Isipadu darah yang bertambah ketika hamil akan meningkatkan keperluan penghasilan darah.
  2. Kurang zat besi dalam diet seharian.

Kesan HB rendah ketika mengandung ini sangat bahaya kerana akan mengakibatkan kesan buruk kepada kedua-dua ibu dan juga anak.

  1. Komplikasi ketika proses kelahiran
  2. Risiko kematian ibu
  3. Ibu terlalu lesu sepanjang kehamilan
  4. Menyebabkan keguguran bayi
  5. Risiko kelahiran bayi pramatang
  6. Risiko kematian bayi dalam rahim
  7. Gangguan perkembangan janin

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”20″ bottom_padding=”20″ overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_gallery type=”image_grid” images=”6192,6190,6191″ layout=”fullwidth” item_spacing=”default” constrain_max_cols=”true” gallery_style=”3″ load_in_animation=”none” img_size=”600×403″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Sanggup ke tengok bayi dalam kandungan dapat kesan juga bila ibu-ibu tak jaga makan?

Jadi kak jee harap perkara ini jangan ambil mudah saja, ibu-ibu hamil perlu ambil langkah-langkah mudah ini untuk naikkan bacaan HB ketika mengandung:

  1. Tingkatkan pengambilan makanan yang tinggi dengan zat besi

-protein bersumberkan haiwan (ayam, daging, telur)

-makanan laut (kerang-kerangan)

-produk tenusu

-sayuran berdaun hijau (bayam)

-kekacang sihat ( walnut, almond)

  1. Tingkatkan pengambilan sumber vitamin C bagi memaksimumkan penyerapan zat besi dalam badan

buahan citrus seperti oren, jambu batu, dan lemon.

  1. Banyakkan makanan sunnah ketika hamil

-kurma

-kismis

-susu kambing

-delima dan banyak lagi.

  1. Ambil supplement zat besi atas nasihat doktor

makanan mengandungi zat besi

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” disable_element=”yes” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” shape_type=””][vc_column column_padding=”padding-1-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”93″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][vc_column_text]

Sentences fly into your mouth.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”padding-1-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”72″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][vc_column_text]

Her hometown Bookmarksgrove.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Kak Jee nak ingatkan, ibu hamil perlu berjaga-jaga dengan makanan yang mengandungi kaffein seperti teh, kopi dan minuman bergas. Ini kerana kaffein menganggu penyerapan zat besi.

Antara kesilapan yang biasa kak Jee nampak ibu hamil lakukan ialah menggabungkan makanan tinggi zat besi dengan makanan berkaffein ketika makan. Contohnya minum air kopi selepas makan lauk berunsurkan ayam.[/vc_column_text][vc_column_text][nectar_dropcap color=”#50d18d”]C[/nectar_dropcap]ara lain nak naikkan HB dengan cepat ketika mengandung, kak jee nak ajak ibu minum WILDAN MAMA PREMIUM. WILDAN MAMA PREMIUM eksklusif untuk ibu mengandung, bukan sahaja tanpa gula tambahan, malah turut mengandungi bahan-bahan yang meningkatkan bacaan HB ketika mengandung:

  1. Susu kambing

Susu kambing ini memang sudah terbukti boleh naikkan bacaan HB, bukan sahaja melalui kajian, juga daripada pengalaman-pengalaman ibu hamil di luar sana. Ada yang baru dua kali minum, bacaan HB terus mendadak.

  1. Kurma

Dengan kandungan zat besinya yang tinggi, kurma merupakan antara makanan terbaik untuk meningkatkan bacaan darah ketika hamil. Masalah sembelit semasa hamil juga boleh diatasi dengan pengambilan kurma.

  1. Gam arab

Walaupun gam arab ini mengandungi serat yang tinggi, tetapi ia juga adalah sejenis prebiotic. Di mana prebiotic akan menguatkan lagi sistem daya ketahanan tubuh. Secara tidak langsung, ibu dapat melindungi diri daripada mendapat penyakit yang boleh mengganggu sistem pengedaran darah dalam badan.

  1. Habbatussauda

Habbatussauda mengandungi vitamin B yang akan membantu proses penghasilan sel darah dengan lebih efektif.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

Leave a Reply

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Rangkaian Susu Wildan

Wildan Susu Kambing © 2013-2022

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping