Air Ketuban Pecah Awal – 3 Risiko Ibu Hamil Patut Tahu

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Assalamualaikum semua.

Ni Kak Jee nak cerita kisah suspen minggu lepas. Tengah borak-borak dengan jiran Kak Jee yang tengah mengandung tu. Tiba-tiba masa Kak Jee nak minta undur diri dulu, jiran Kak Jee macam cemas lain macam.

“ Eh Jee, kenapa ada rasa air meleleh kat peha akak ni? Lambat lagi nak sampai due ni. Kalau kira ikut buku pink, baby baru 30 minggu. Ish takkan akak nak bersalin pulak? “

Sebab suami jiran Kak Jee tu tengah outstation, Kak Jee lah yang bawa jiran pergi buat pemeriksaan di hospital. Alhamdulillah tiada yang serious cuma jiran Kak Jee perlu banyak berehat.

Jadi Kak Jee nak tanya, pernah tak ibu-ibu semua ada pengalaman macam jiran Kak Jee ni?

 

Sebenarnya, ada ibu hamil yang mengalami situasi ini, di mana air ketuban pecah awal sebelum masanya.

Biasanya air ketuban pecah awal ini terjadi apabila:

  1. Terdapat jangkitan pada rahim, serviks dan vagina.
  2. Air ketuban yang terlalu banyak menyebabkan kulit sarung ketuban menipis dan menegang
  3. Sarung ketuban bocor akibat kemalangan atau hentakan yang terlalu kuat
  4. Sejarah air ketuban pecah awal pada kehamilan yang sebelumnya
  5. Kekurangan nutrisi ketika hamil

Mungkin ada ibu yang keliru dengan ciri-ciri air ketuban pecah. Antara tanda air ketuban pecah:

  1. Terasa air mengalir keluar dengan tiba-tiba.
  2. Air bewarna putih tanpa bau, ada kalanya dengan sedikit warna merah.

Kak Jee nak ingatkan, sebab ada ibu hamil yang tidak berbuat apa-apa apabila air ketuban pecah, atas alasan hanya sedikit sahaja cecair yang keluar. Elakkan daripada membuat kesilapan seperti itu, jangan berlengah-lengah, terus BERJUMPA DOKTOR apabila perasan ada cecair yang keluar tiba-tiba. Sebab kita khuatir jika ada masalah lain.

Sebenarnya air ketuban pecah awal ini boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi:

  1. Tali pusat boleh jatuh ke vagina hingga menyebabkan bayi lemas

Apabila situasi ini berlaku, kebiasaanya tindakan segera akan diambil doktor iaitu dengan melakukan pembedahan caesarean untuk mengeluarkan bayi secepat yang mungkin.

Sumber: Wikipedia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

2.Uri terpisah daripada dinding rahim

Keadaan ini sangat berbahaya kerana akan menyebabkan tumpah darah. Semakin banyak darah yang keluar, semakin bahaya keadaan ibu dan bayi dalam kandungan

sumber:ScienceSource

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

3. Jangkitan kuman chorioamnionitis

Kuman boleh menjangkiti air ketuban dan janin melalui vagina. Bayi juga akan berpotensi untuk mendapat penumonia ketika ini.

Setibanya ibu di hospital, doktor akan memeriksa sama ada air ketuban benar-benar telah pecah. Sekiranya usia kandungan adalah dari 34 hingga 37 minggu, kebiasaanya doktor akan mencadangkan untuk merangsang kelahiran terus bagi mengelakkan daripada risiko jangkitan bayi. Jika kurang daripada 34 minggu, bergantung kepada keputusan doktor, mungkin antibiotik akan diberi ataupun pemeriksaan lebih lanjut akan dijalankan secara berterusan.

Ibu-ibu boleh cuba elakkan air ketuban pecah awal dengan tips-tips ini

  1. Menjaga kebersihan vagina
  2. Tolak sebarang pemeriksaan vagina yang tidak perlu
  3. Elakkan terjadinya hentakan kuat
  4. Pastikan dapat nutrisi yang secukupnya ketika hamil

Kak Jee sarankan ibu-ibu semua wajib ambil WILDAN MAMA PREMIUM sebagai minuman harian semasa hamil. Dengan hanya WILDAN MAMA PREMIUM, ibu-ibu bukan sahaja mendapat tenaga ekstra, malah mendapat khasiat daripada makanan sunnah iaitu susu kambing organik, gam arabic dan habbatussauda. Sebagai bonus, terdapat juga kurma yang kaya dengan vitamin, mineral dan zat besi, di mana vitamin C dan vitamin E khususnya terbukti boleh membantu menguatkan sarung ketuban daripada mudah bocor manakala zat besi pula mengelakkan daripada jangkitan berlaku di sarung ketuban.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

Leave a Reply

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Rangkaian Susu Wildan

Wildan Susu Kambing © 2013-2022

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping