Berpantang Sendiri Di Rumah – 7 Panduan Ibu-Ibu Wajib Tahu

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Assalamualaikum para pembaca Kak Jee sekalian. Hari ni Kak Jee nak kongsi tips berpantang sendiri di rumah. Ada sesetengah ibu-ibu yang berpantang sendiri di rumah kerana ketiadaan ibu atau ibu mertua, atau mereka sendiri yang lebih selesa untuk berpantang sendiri selepas bersalin.

Nak berpantang sendiri ini sebenarnya perlu ada stamina dan semangat yang kuat. Ibu-ibu tak boleh berpantang ala kadar sahaja, sebab Kak Jee percaya yang ia akan memberi kesan pada tubuh badan bila sudah berumur nanti. Jadi Kak Jee nak kongsi tips berpantang sendiri selepas bersalin:

  1. Setkan minda positif

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Sebelum bersalin lagi, ibu-ibu perlu tanamkan fikiran positif dalam minda, perlu yakin ibu-ibu mampu untuk berpantang sendiri di rumah. Elakkan daripada terpengaruh dengan kata-kata negatif daripada orang sekeliling.

 

2. Bangun awal pagi

Ibu-ibu perlu pastikan bangun mandi sewaktu subuh supaya boleh uruskan diri sebelum bayi bangun minta disusukan. Jika ada anak-anak bersekolah, ketika inilah boleh digunakan untuk siapkan anak-anak. Tapi Kak Jee nak ingatkan, kalau tak larat, janganpaksa diri. Minta tolong suami untuk uruskan anak-anak. Jangan lupa untuk ambil masa untuk bersarapan juga.

 

3. Masak menu ringkas

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Kak Jee nak ibu-ibu untuk minta pertolongan suami untuk membantu sedikit ketika ibu-ibu memasak. Ini akan membantu dan memudahkan lagi ibu-ibu nanti. Tetapi, kalau suami tidak berkesempatan untuk membantu, masak sahaja menu-menu ringkas, bimbang akan meletihkan badan ibu-ibu pula.

 

4. Sediakan bahan keperluan pantang awal sehari

Biasanya ibu berpantang tidak digalakkan untuk terlalu banyak bergerak. Jadi Kak Jee cadangkan ibu-ibu untuk pastikan bahan keperluan berpantang sudah tersedia pada awal pagi. Contohnya bekung dan tungku. Jadi ibu tak perlu lagi susah-susah nak cari barang-barang ini bila hendak guna.

 

5. Cari pembantu rumah part-time

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Pening kepala tengok rumah tak bersapu, kain tak bersidai? Suami pun tolong mana yang sempat je? Ibu-ibu pun tak boleh nak paksa badan sangat, takut bentan pula nanti. Apa lagi, inilah masanya untuk mengupah part time maid yang mudah didapati sekarang.

 

Oleh itu, Kak Jee harap para pembaca semua dapat enjoy masa berpantang nanti. Ambil masa berpantang untuk bonding dengan bayi. Kesilapan yang biasa ibu-ibu berpantang buat adalah tiada perancangan teliti. Seeloknya Kak Jee sarankan ibu-ibu buat jadual supaya dapat menggunakan masa dengan lebih teratur supaya ada masa terluang untuk bayi yang baru lahir.

 

WILDAN MAMA PREMIUM susu terbaik untuk ibu yang sedang berpantang. Dengan kebaikan susu kambing, ia bertindak sebagai penambah tenaga ketika berpantang. Dengan khasiat kurma, habbatussauda dan susu kambing, WILDAN MAMA PREMIUM sebagai TRIPLE MILK BOOSTER untuk menambah susu badan ibu. Didatangkan dalam bentuk sachet, ibu-ibu hanya perlu tuang air suam sahaja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

22 comments

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

    sizde heets uygun fiyatlardan satin alabilirsiniz.

    sms onay hizmetine sitemizden göz atabilirsiniz.

    sizde zonguldak escort sayfamızı ziyaret ederek zonguldak escort cagirabilirsiniz.

    vip bayan escort için tıkla ve ulaş bayan sizi bekliyor

    sınırsız güzel escort için tıkla ulaş

    eve gelen escort olarak en iyi escort burda tıkla ve ulaş ona

    otele felen escort arasında en iyi escort burada

    en iyi escort seçmek için hızlıca ulaşın

    otele gelen ucuz escort bayan ile tıklayın

    ucuz vip ulaşabilceğin escort bayan

    arabada görüşen escort için tıkla

    arabada ucuz veren escort burada tıkla ve ulaş ona

    merkezde ucuz escort bulmak için sadece tıklayın

    en iyisinde güzel rus escort bayan

    kaliteli yerli escort bulmak için tıklaman yeterli olacaktır sadece

    en iyi kaliteli escort bayan burada

    eve otele gelen tek escort burada vip escort tıkla ulaş ona

    Çalışma Şarları Mükemmel malatya escort yararlanmaya başlayın hoş vakitler geçirin.

    I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? www.gate.io/zh-tw/signup/XwNAU

    Our team of experienced professionals Alanya Escort understands the unique challenges faced by bloggers and knows how to navigate the ever-changing digital landscape. We take the time to understand your blog’s niche, target audience, and goals, allowing us to develop customized strategies that resonate with your readers and drive engagement.

Leave a Reply

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Rangkaian Susu Wildan

Wildan Susu Kambing © 2013-2022

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping