Luka Jahitan Selepas Bersalin- 5 Tips Untuk Cepat Sembuh

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Salam sejahtera para pembaca yang Kak Jee kasihi sekalian. Semalam Kak Jee ziarah kawan yang baru bersalin. Tengah sedap berborak..

 

“Aduh..rasa berdenyut-denyut pada jahitan bawah ni tak hilang lagi..ni dah masuk 6 hari. Macam mana ye cara nak cepat sembuhkan luka jahitan bersalin?”

 

Kesian pula Kak Jee tengok kawan tu. Tapi, guntingan di bahagian perineum perlu dilakukan bagi mengelakkan berlakunya komplikasi ketika bersalin seperti koyakan dan bayi lemas. Ibu pula perlu menjaga jahitan di bawah bagi mengelakkan jangkitan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Tips untuk cepat sembuhkan luka jahitan selepas bersalin:

  1. Sapu ubat yang doktor beri

Biasanya, ibu akan diberi ubat untuk disapu pada bahagian jahitan. Ubat ini penting untuk mengelakkan jangkitan atau nanah di kawasan jahitan selepas bersalin. Boleh minta suami sapukan atau gunakan cermin.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

2. Pastikan kawasan luka sentiasa kering

Selepas saja mandi atau membuang air, ibu-ibu kena lap kawasan jahitan  sehingga kering. Tapi jangan lap kasar pula ya, takut terkoyak nanti. Tekankan sahaja tuala di kawasan tersebut dengan perlahan supaya air dapat diserap..

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

3. Tukar tuala wanita dengan kerap

 Macam Kak Jee beritahu tadi, elakkan kawasan jahitan itu daripada lembap. Jadi ibu-ibu perlu tukar tuala wanita setiap 2-4 jam bagi mengekalkan kebersihan di kawasan jahitan bersalin tersebut.

 

4. Siram kawasan jahitan dengan air garam suam setiap       kali selepas buang air

Ini bagi mengelakkan berlakunya jangkitan pada jahitan bersalin dan juga akan mempercepatkan luka untuk sembuh. Ada juga ibu yang duduk berendam dalam besen yang mengandungi air garam suam.

 

5. Berhati-hati ketika bergerak

 Apabila hendak bangun atau duduk, kak Jee nasihatkan ibu-ibu supaya perlahan-lahan bergerak. Bimbang jahitan bersalin terbuka pula nanti. Kalau duduk lama menyebabkan ketidak selesaan, boleh letak bantal lembut.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Walaubagaimanapun, ada tanda-tanda waspada yang ibu-ibu perlu beringat ketika dalam proses penyembuhan. Sekiranya ibu-ibu ada mengalami tanda-tanda ini, segera berjumpa doktor apabila:

 

  1. Rasa semakin sakit pada kawasan jahitan
  2. Bengkak di kawasan jahitan
  3. Ada nanah yang berbau di kawasan jahitan
  4. Demam panas
  5. Keluar ketulan darah beku

 

Selain itu, Kak Jee nak sarankan WILDAN MAMA PREMIUM untuk mempercepat proses penyembuhan ibu-ibu. Ini kerana WILDAN MAMA PREMIUM kaya dengan khasiat dan nutrient daripada susu kambing, habbatussauda, gam arab dan kurma. Selain itu, ia juga sebagai ENERGY BOOSTER bagi mengembalikan tenaga yang hilang. Paling best, WILDAN MAMA PREMIUM ini juga ada TRIPLE MILK BOOSTER. Jadi, ibu-ibu tidak perlu risau akan masalah susu badan kering ketika berpantang.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

2 comments

    Terima kasih tips yang diberi. Semoga bermanfaat untuk semua yang membaca. 🙂

    Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Leave a Reply

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Rangkaian Susu Wildan

Wildan Susu Kambing © 2013-2022

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping