Selamatkah Berpuasa ketika Hamil? 5 Tanda Bahaya yang Ibu Perlu Berjaga-jaga

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Assalamualaikum semua. Kak Jee kira-kira tadi, lebih kurang sebulan sahaja lagi nak masuk ke bulan Ramadhan. Ibu-ibu semua sudah habis ganti puasa? Kak Jee respect sangat pada ibu-ibu yang tabah ganti puasa hampir sebulan sebab berpantang dan menyusukan ketika puasa.

Kak Jee pasti mesti ada ibu hamil yang tertanya-tanya, bagaimana pula jika berpuasa ketika hamil? Adakah kelonggarannya sama seperti orang yang sedang berpantang dan menyusukan?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Sebenarnya, untuk pengetahuan para pembaca semua, tiada jawapan tepat bagi menjawab persoalan ini. Hal ini demikian kerana ia bergantung pada

 1. Peringkat kehamilan ibu
 2. Tahap kesihatan ibu
 3. Keadaan bayi dalam kandungan

Jadi, ibu-ibu lebih faham akan keadaan tubuh ibu sendiri. Kak Jee ingin berkongsi tanda-tanda bahaya yang ibu perlu ambil tahu. Jika ada mengalami salah satu tanda bahaya ini, ibu perlu berbuka dan tidak meneruskan puasa, bimbang akan membahayakan ibu dan kandungan.

 1. Morning sickness yang teruk

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Morning sickness pada awal kehamilan adalah normal. Namun, terdapat juga golongan ibu hamil yang mengalami morning sickness yang sangat. Untuk kes seperti ini, ibu hamil disarankan untuk berbuka sahaja. Ini akan menyebabkan ibu berasa terlalu letih akibat kehilangan tenaga daripada makanan yang dimuntahkan semula.

 2. Simptom demam, sejuk, mengigil dan berpeluh

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Jika secara tiba-tiba berasa seperti hendak demam, rasa sejuk, mengigil dan berpeluh, kita khuatir ibu sedang mengalami symptom hypoglycemia atau kandungan gula dalam darah yang rendah. Jangan teragak-agak untuk berbuka, kita tidak mahu sampai ibu pengsan.

3. Perlu ambil ubat atas nasihat doktor

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Terdapat sesetengah kes di mana ibu hamil perlu ambil ubat atas nasihat doktor. Sekiranya janin akan mendapat kemudaratan jika ubat tersebut tidak diambil, lebih baik untuk ibu teruskan pengambilan ubat tersebut. Namun ibu boleh cuba untuk dapatkan nasihat daripada doktor perubatan berkenaan ini.

4. Pergerakan bayi berkurang

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Untuk ibu hamil yang kandungan berusia 28 minggu ke atas, jika pergerakan bayi berkurang secara tiba-tiba ketika berpuasa, ibu mestilah terus pegi ke hospital serta merta. Doktor akan melakukan pemeriksaan janin melalui ultrasaound.

 

5. Tarikh due date yang semakin hampir

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Kandungan yang sudah cukup bulan berpotensi untuk menyebabkan ibu hypoglycemia. Selain itu, melahirkan anak sememangnya memerlukan kerahan tenaga yang banyak. Oleh itu, ibu-ibu dinasihatkan untuk tidak berpuasa bagi mempersiapkan diri sewaktu melahirkan anak nanti.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Jadi, Kak Jee nak sarankan ibu-ibu untuk ambil WILDAN MAMA PREMIUM ketika berpuasa. WILDAN MAMA PREMIUM terkandung khasiat kurma, khas untuk ibu hamil yang ingin cergas bertenaga ketika berpuasa. Ia juga sesuai untuk menstabilkan gula dalam darah kerana WILDAN MAMA PREMIUM didatangkan tanpa gula tambahan[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

108 comments

  I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

  Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

  allergy medication primary name kirkland allergy pills toronto best off counter seasonal allergy

  top rated pill for itching can flonase make you sleepy names of prescription allergy pills

  what drugs can cause heartburn buy altace 10mg pills

  will pimple get wase when taking fulcin buy accutane online cheap hormonal acne treatment near me

  will pimple get wase when taking fulcin omnicef for sale online acnomel adult acne medication genital

  generic allergy pills buy fluorometholone no prescription allergy pills prescribed by doctors

  abdominal pain medication otc oral avapro 300mg

  accutane 10mg cheap order accutane 40mg sale isotretinoin 20mg tablet

  anti nausea medication brand names where can i buy avalide

  buy cheap generic amoxicillin buy generic amoxil amoxil drug

  order amoxil 250mg pills cost amoxicillin 500mg amoxicillin 250mg generic

  really strong sleeping pills order provigil

  purchase azithromycin online azithromycin order online buy azithromycin pills

  buy azithromycin 500mg pill azithromycin oral buy zithromax cheap

  azithromycin sale order azipro sale azipro over the counter

  buy furosemide 100mg for sale buy lasix pill

  buy azithromycin for sale order azithromycin 250mg pills azithromycin medication

  prednisolone pills oral prednisolone 40mg omnacortil order

  order omnacortil 20mg buy prednisolone 40mg for sale oral omnacortil 40mg

  buy prednisone 10mg online cheap order prednisone

  order amoxil 250mg amoxicillin uk amoxil order

  amoxicillin 250mg uk amoxil 250mg pill order amoxicillin 250mg generic

  buy generic ventolin for sale albuterol for sale order albuterol inhalator generic

  get antihistamine pills online buy cheap generic albuterol order generic ventolin 2mg

  synthroid 150mcg pill synthroid 100mcg us buy cheap generic synthroid

  synthroid uk order levothroid online synthroid order online

  clomid 100mg ca order clomid pill order clomiphene 100mg pill

  tizanidine oral buy zanaflex medication purchase tizanidine without prescription

  tizanidine sale tizanidine 2mg usa buy tizanidine cheap

  semaglutide 14mg ca order semaglutide 14mg online semaglutide 14mg brand

  deltasone 5mg over the counter buy deltasone 20mg generic order prednisone 5mg online cheap

  buy cheap generic semaglutide rybelsus tablet rybelsus order online

  prednisone order brand deltasone 40mg prednisone 40mg price

  semaglutide 14 mg cheap order rybelsus 14 mg order rybelsus pill

  Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. www.binance.com/ru/register?ref=V2H9AFPY

  isotretinoin 20mg price buy generic isotretinoin 20mg order isotretinoin online cheap

  cheap isotretinoin 40mg accutane canada isotretinoin 40mg brand

  brand rybelsus 14 mg semaglutide sale semaglutide uk

  buy albuterol 2mg generic order albuterol sale albuterol 2mg pills

  buy amoxil 1000mg pills amoxicillin 1000mg pills buy cheap amoxicillin

  order albuterol 4mg for sale albuterol cheap generic ventolin

  amoxicillin 250mg for sale where can i buy amoxicillin order amoxil 1000mg generic

  zithromax 250mg canada buy cheap generic azithromycin azithromycin brand

  order augmentin 625mg pill order amoxiclav clavulanate cost

  order azithromycin 500mg generic buy azithromycin pills for sale buy zithromax 500mg for sale

  buy synthroid pills purchase levoxyl without prescription buy synthroid medication

  purchase levoxyl pill levothyroxine over the counter brand levoxyl

  cost omnacortil 20mg oral omnacortil 40mg order prednisolone 40mg online

  Rastreador de teléfono celular – Aplicación de rastreo oculta que registra la ubicación, SMS, audio de llamadas, WhatsApp, Facebook, fotos, cámaras, actividad de Internet. Lo mejor para el control parental y la supervisión de empleados. Rastrear Teléfono Celular Gratis – Programa de Monitoreo en Línea.

  neurontin 600mg oral gabapentin 800mg cost neurontin 800mg uk

  purchase serophene generic buy clomiphene 100mg order clomiphene

  purchase neurontin pills order neurontin 800mg pill gabapentin 800mg tablet

  La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino.

  lasix 100mg brand order lasix 40mg online lasix 40mg usa

  order furosemide 40mg for sale buy lasix 40mg sale order furosemide 40mg online cheap

  buy viagra 50mg female viagra cvs sildenafil overnight

  buy sildenafil 50mg pills sildenafil price order sildenafil generic

  doxycycline buy online buy doxycycline 100mg online cost acticlate

  brand semaglutide buy rybelsus 14mg online cheap rybelsus 14mg sale

  order rybelsus 14mg online buy rybelsus 14 mg online cheap order rybelsus 14mg

  order vardenafil 20mg pills levitra buy online order levitra generic

  generic lyrica 150mg buy cheap generic lyrica pregabalin 75mg ca

  buy pregabalin online cheap pregabalin 75mg uk buy pregabalin 150mg generic

  Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. www.binance.com/ka-GE/join?ref=JHQQKNKN

  order plaquenil without prescription plaquenil ca buy plaquenil without a prescription

  order plaquenil 400mg generic plaquenil 200mg uk plaquenil 400mg generic

  buy aristocort for sale buy triamcinolone 10mg generic triamcinolone for sale

  where can i buy aristocort generic aristocort generic triamcinolone 10mg

  glycomet 1000mg for sale glycomet 500mg over the counter order generic metformin 1000mg

  metformin 500mg cost metformin pills metformin pills

  xenical 120mg brand diltiazem 180mg usa diltiazem drug

  buy amlodipine without prescription buy amlodipine 5mg pills amlodipine 10mg drug

  zovirax for sale online purchase allopurinol generic buy zyloprim paypal

  buy zovirax zyloprim pills purchase zyloprim sale

  brand amlodipine amlodipine cost amlodipine drug

  lisinopril without prescription zestril 2.5mg uk order zestril 2.5mg online

  crestor price ezetimibe price zetia 10mg oral

  crestor 20mg sale buy rosuvastatin without a prescription buy generic zetia 10mg

  lisinopril oral lisinopril 5mg brand zestril 2.5mg cheap

  purchase prilosec without prescription buy omeprazole generic omeprazole medication

  oral domperidone 10mg buy motilium pills for sale buy generic tetracycline over the counter

  buy domperidone pills buy generic domperidone sumycin 500mg cost

  buy omeprazole 20mg for sale buy prilosec pills order prilosec 10mg pills

  order cyclobenzaprine 15mg pills baclofen 25mg over the counter baclofen 10mg us

Leave a Reply

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Rangkaian Susu Wildan

Wildan Susu Kambing © 2013-2022

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping