Susu Badan Kering Dalam Pantang – 5 Cara Berkesan Untuk Atasinya

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Tahniah Kak Jee ucapkan kepada ibu-ibu yang baru sahaja melahirkan. Sudah menjadi impian ibu untuk menyusukan anak sejak anak lahir lagi.Mesti rasa puas sangat bila dapat susukan anak.Tetapi,ada juga golongan ibu yang kurang bernasib baik apabila susu badan kering ketika masih dalam pantang lagi.Hakikatnya,bukanlah ibu yang harus dipersalahkan.Sebenarnya,banyak faktor yang mendorong perkara ini.

Kak Jee ada beberapa tips untuk atasi susu kering ketika berpantang ini.

 1. Tidak berdisiplin ketika menyusukan anak
 2. Mengambil ubatan tanpa meminta nasihat daripada doktor.
 3. Stress/Mindset yang negatif.
 4. Tidak mengamalkan pemakanan seimbang.
 5. Ilmu penyusuan tidak cukup menyebabkan penyusuan yang tidak efektif.

 

Sebenarnya mudah sangat cara untuk atasi susu kering ketika pantang. Antaranya ialah:

 1. Perlu ada DEMAND & SUPPLY yang berterusan

Konsep utama dalam penyusuan adalah PERLU ADA DEMAND DARIPADA BAYI,BARULAH SUSU BADAN AKAN DIHASILKAN.Ibu perlu pastikan penyusuan dilakukan setiap 2 atau 3 jam secara berdisiplin,tidak kiralah dengan bayi secara direct ataupun dengan pump.Kalau takut terlupa, boleh setkan alarm untuk ingatkan.

 

 1. MINDSET yang positif

MINDA POSITIF = SUSU BADAN BANYAK

Percayalah, emosi ibu sangat-sangat mempengaruhi penghasilan susu badan.  Jadi, jika anda rasa stress, cepat-cepat kongsikan dan luahkan pada suami atau orang terdekat dengan anda, ataupun lakukan apa-apa yang boleh menenangkan fikiran dan yang paling penting jangan ambil peduli dengan kata-kata negatif orang lain.

 

 1. Jaga Pemakanan yang Seimbang dan Berkhasiat

Selain mengamalkan pemakanan seimbang,ibu juga perlu peka dengan jenis-jenis makanan yang boleh mempengaruhi penghasilan susu badan sama ada semakin banyak atau semakin sedikit. Anda digalakkan untuk makan banyak makanan yang boleh tambah susu badan dan elakkan mengambil makanan yang akan menjejaskan penghasilan susu badan. Ikut firasat badan ibu sendiri, kerana lain orang lain kesannya.

 

 1. Jangan kenalkan botol susu pada bayi terlalu awal

Memperkenalkan botol awal pada bayi akan menyebabkan kekeliruan puting pada bayi, yang mana bayi mungkin menolak penyusuan secara terus dari susu badan si ibu dan bayi hanya ingin penyusuan daripada botol sahaja. Akibatnya, penyusuan ibu pada bayi akan menjadi sukar kerana terpaksa bergantung sepenuhnya dengan kaedah pam. Jika terpaksa juga, boleh belajar kaedah khas menyusu bayi menggunakan botol susu.

 

 1. Teknik urutan belakang badan si ibu

Sekiranya susu tidak mahu keluar, boleh minta suami untuk melakukan urutan di bahagian belakang badan anda. Urutan ini boleh meningkatkan hormon oksitoksin, seterusnya akan merangsang pengeluaran susu badan.

 

Selain daripada 5 cara untuk atasi masalah susu badan kering ketika hamil seperti di atas, terdapat satu lagi kaedah yang mudah bagi ibu-ibu amalkan untuk tambahkan susu badan, iaitu dengan mengamalkan susu Wildan Mama Premium. Pengambilan susu kambing sebagai diet harian ketika berpantang adalah sangat membantu terutama dalam proses pemulihan luka ketika bersalin dan ia juga turut membantu dalam menambah penghasilan susu badan ibu-ibu berpantang. Wildan Mama Premium yang merupakan susu kambing perisa asli diformulasikan khas untuk ibu-ibu turut mengandungi bahan-bahan yang akan membuatkan susu badan mencurah-curah dengan kesan berganda. Antaranya:

 1. Habbatussauda

Herba hebat ini bukan sahaja menggalakkan pengeluaran susu badan ibu,malah turut membantu melancarkan sistem penghadaman.Jadi,ibu boleh elakkan sembelit ketika berpantang.

 1. Kurma

Mesti ramai sudah tahu bagaimana kurma ini terbukti boleh menambah susu badan ibu. Kandungan mineral yang tinggi dalam kurma juga boleh menguatkan tulang.Dan untuk ibu yang selalu lesu ketika berpantang,kurma sangat sesuai kerana ia membekalkan tenaga berpanjangan.

 1. Gam arab

Gam arab ini sangat tinggi kandungan seratnya,yang boleh membantu ibu mengatasi masalah sembelit ketika berpantang.Ia juga merupakan sejenis prebiotic yang akan meningkatkan daya tahan ibu melawan penyakit.

 1. Susu kambing

Susu kambing sememangnya sentiasa menjadi pilihan utama untuk mengatasi susu kering ketika pantang.Ini kerana kandungan kalsiumnya yang tinggi boleh memaksimumkan pengeluaran susu badan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][nectar_cascading_images image_1_offset_x_sign=”+” image_1_offset_x=”0%” image_1_offset_y_sign=”+” image_1_offset_y=”0%” image_1_rotate_sign=”+” image_1_rotate=”none” image_1_animation=”Fade In” image_1_box_shadow=”none” image_2_offset_x_sign=”+” image_2_offset_x=”0%” image_2_offset_y_sign=”+” image_2_offset_y=”0%” image_2_rotate_sign=”+” image_2_rotate=”none” image_2_animation=”Fade In” image_2_box_shadow=”none” image_3_offset_x_sign=”+” image_3_offset_x=”0%” image_3_offset_y_sign=”+” image_3_offset_y=”0%” image_3_rotate_sign=”+” image_3_rotate=”none” image_3_animation=”Fade In” image_3_box_shadow=”none” image_4_offset_x_sign=”+” image_4_offset_x=”0%” image_4_offset_y_sign=”+” image_4_offset_y=”0%” image_4_rotate_sign=”+” image_4_rotate=”none” image_4_animation=”Fade In” image_4_box_shadow=”none” border_radius=”none”][/vc_column][/vc_row]

Suka artikel ini? kongsikan manfaatnya

Kongsi di FB
Twitter
Whatsapp
Telegram
Wildan Niaga

Wildan Niaga

Hampir sedekad menyebarkan manfaat dan kebaikan susu kambing. Wildan, jenama pelopor susu kambing Malaysia. Khasiat nutrisi lebih diyakini.

Komentar

Wildan Niaga Sdn Bhd
+60 19-965 3166
customercare@wildan.com.my

No. 32, Jalan 6/2
Kawasan Perindustrian PKNS
43300 Seri Kembangan
Selangor

Wildan Susu Kambing © 2013-2024 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping